FK Zbuzany – SK Zápy 0:1 (0:0)

Sestava: Hrubeš – Sváta, Duben, Růžek, Woitek, Kavalír, M. Jelínek (C), Koutenský, Janko, Petrlák, Matějka

Branky: 55. Janko

Střídání: 71. Kubů (Janko), Matoušek (Matějka), 80. Putz (Petrlák), 90. Mikor (Kavalír) 

ŽK: 75. Matoušek, 90+3. Hrubeš 

Rozhodčí: Paták – Mudra, Kříž

Diváci: 250 

V sobotu 26. března jsme vyrazili k venkovnímu utkání na horké půdě Zbuzan. Ty musely první jarní domácí kolo odložit z důvodu nezpůsobilé hrací plochy. Ani tentokrát nebyl trávník v nejlepším stavu, ale povolení získal a zápas tak mohl začít.

Hned v úvodu bylo k vidění několik faulů a nepřesností a často se tak muselo přerušovat. Míč neustále měnil majitele a i přes řadu nadějně vypadajících akcí se do žádné větší šance ani jeden z týmů nedostával. Skvěle fungovala obranná fáze hry, ve které zápští zneškodnili několik náběhů soupeře.

První velká příležitost přišla v 19. minutě, kdy Patrik Kavalír z vlastní poloviny vyslal povedený centr, kterým našel vpravo nabíhajícího Kristiana Janka. Ten si dokázal obhodit gólmana, prázdnou bránu ale z úhlu přestřelil.  O pár minut později se ke střele za hranicí vápna odhodlal kapitán Martin Jelínek, jeho pokus po odrazu jen těsně minul levou tyč.

Ve 32. minutě byl po chytré přihrávce do běhu od Tomáše Matějky poslán k zemi ve vápně Miroslav Petrlák a verdikt sudího byl jasný – penalta. Té se i tentokrát ujal stoper Jiří Duben, na rozdíl od domácího zápasu proti Živanicím ale minul branku a nerozhodný stav pokračoval. Ve 36. minutě se do velké šance proti brankáři po povedeném pasu Janka z první řítil Kavalír, jenže toho zastavilo ofsajdové postavení. O minutu později vyslal jeden z protihráčů do vápna nebezpečný centr, na který ale nikdo nebyl připraven a míč tak celým pokutovým územím jen proletěl.

Před koncem poločasu se do skvělé příležitosti propracoval Lukáš Woitek, který se na polovině soupeře prokličkoval až před hranici vápna, odkud vyslal dalekonosnou střelu, která těsně minula pravý horní roh.

Druhou půli začali lépe hosté, centrovaný míč musel už krátce po hvizdu skvělým zákrokem likvidovat Karel Hrubeš. Zápský gólman musel být v pozoru i o pár minut později, když po odpískaném faulu Jelínka a následném volném kopu skokem vyrazil střílený centr. 

V 55. minutě opět zafungovala kombinace z prvního poločasu - Kavalír poslal výbornou přihrávkou do samostatného úniku Janka, který z levé strany vápna propálil brankáře a Zápy šly do vedení. Následovala delší sekvence, během které se hrálo převážně uprostřed hřiště.

Domácí začali postupně přidávat na aktivitě a hnali se za vyrovnáním. V 70. minutě centr od rohového praporku vyrazil Hrubeš, který byl připraven i o pár desítek sekund později, když nohou zneškodnil pokus útočníka Adjobiho. Následovalo naše první střídání, když za Kristiana Janka a Tomáše Matějku naskočili Matyáš Kubů s Milanem Matouškem. Právě Matyáš Kubů byl u následující šance, když míč poslal na osamoceného Kavalíra, jehož povedenou střelu musel likvidovat Kočí. Vzápětí musel nohama opět zasahovat Hrubeš.

V 75. minutě obdržel žlutou kartu Matoušek za faul, kterým zastavil počínající protiútok. Za pět minut poté střídal Petrlák, kterého nahradil Petr Putz. Zbuzany stupňovaly svůj tlak, všechny šance ale končily na naší dobře pracující obraně. V 90. minutě jsme střídali naposledy, Kavalíra nahradil obránce Luka Mikor.

Následně skvěle zapracoval Lukáš Woitek, který od vlastního vápna doběhl až na půli soupeře, kde byl sestřelen nevybíravým faulem. Ve třetí minutě nastavení dostal Hrubeš žlutou kartu za zdržování. Jednogólové vedení už jsme ale až do samotného konce zápasu udrželi a zvítězili jsme.

Zbuzany jsme venku porazili těsně 1:0 a do tabulky ČFL skupiny B jsme přidali další tři cenné body.

 Jan Spurný