FK Pardubice B – SK Zápy 1:3 (0:1)

Sestava: Hrubeš – Sváta, Duben, Růžek, Woitek, Kavalír, M. Jelínek (C), Koutenský, Janko, Petrlák, Matějka

Branky: 90+4. Vít (pen.) – 40. Rayan (vlastní), 48. Janko, 68. Duben (pen.)

Střídání: 74. Kubů (Matějka), Putz (Woitek), Mikor (Petrlák), 81. Matoušek (Janko), 86. Eliáš (Koutenský)

ŽK: 69. Sychra – 41. Petrlák, 60. Jelínek, 62. Woitek

Rozhodčí: Ježek – Svoboda, Beneš 

Diváci: 100

Po těsné výhře na půdě Zbuzan jsme se v neděli 3. března vydali k dalšímu venkovnímu utkání. Tentokrát jsme zamířili do Pardubic, kde jsme vyzvali místní B-tým.

Hned po úvodním hvizdu jsme začali hrát aktivně a už v 1. minutě jsme vybojovali rohový kop. Následně se ale ani hosté, ani domácí k žádné výraznější šance nepropracovali. To se změnilo až v 15. minutě, kdy jsme započali sérii hned čtveřice rohů, ani z jednoho jsme se ale neprosadili. Obranné řady fungovaly dobře a bylo znát, že týmy nechtějí zbytečně riskovat a jako první inkasovat. Hlavně vzadu se tak hrálo na jistotu a pro nezávislého diváka nešlo o bůhvíjakou podívanou.

Ve 26. minutě se domácí Vít odhodlal k povedené dalekonosné střele, kterou Karel Hrubeš skokem vyrazil. Zápskou obranu navíc nebezpečnými náběhy po levém křídle prověřoval Izraelec Rayan, na druhé straně hřiště ale stejně dobře působil Patrik Kavalír. Velké množství nepřesností ale vedlo k tomu, že standardní situace jak z kopaček hráčů Pardubic, tak Záp nebyly efektivní.

To se změnilo až ve 40. minutě, kdy byl na levém křídle faulován zápský kapitán Martin Jelínek. Následný volný kop rozehrál Kavalír až před bránu, kde si míč do vlastní sítě nešťastně srazil Rayan a šli jsme do vedení. O minutu později viděl Miroslav Petrlák první žlutou kartu zápasu. Zbytek poločasu už žádnou šanci nepřinesl a do kabin se tak šlo za pro nás příznivého stavu 0:1.

Druhá část pro Zápy začala nejlépe, jak mohla. Hned ve 48. minutě se po dlouhém nákopu Hrubeše dostal k míči uprostřed hřiště Kavalír, který těsně za hranicí velkého vápna napřáhnul, jeho výborná střela skončila jen na pravé tyči. Na dorážku do prázdné sítě byl ale připravený Kristian Janko, který tak skóroval podruhé v řadě. V 52. minutě se po dlouhém běhu svalil k zemi střelec vlastního gólu Rayan, do akce musela kvůli problému se svalem i nosítka a bylo jasné, že bude potřeba střídat.

O tři minuty později se fantastickým zákrokem blýsknul Matěj Sváta, který míč směřující za záda gólmana Hrubeše odkopnul téměř od brankové čáry do bezpečí. Hosté se i nadále snažili hrozit z obou křídel, poctivě pracující obrana Záp ale centrované míče úspěšně odvracela. V 60. minutě zastavil Jelínek skluzem ve středu nabíhajícího Stýbla, za svůj faul pak viděl žlutou kartu. Kartonek stejné barvy si na svůj účet připsal o pár desítek sekund později i Lukáš Woitek, který hasil nebezpečnou akci Pardubic na pravé straně.

V 64. minutě si na centr Kavalíra z volného kopu téměř z půlky hřiště naskočil Jiří Duben a s jeho hlavičkovým pokusem měl brankář Hrnčíř co dělat - odrazil ho totiž jen na tyč. O chvíli později se Petrlák přiřítil do vápna, kde byl právě Hrnčířem sražen k zemi a sudí nařídil penaltu. Tu v 68. minutě proměnil Duben střelou do pravého dolního růžku a šli jsme už do třígólového vedení.

V 74. minutě jsme hned třikrát střídali. Hřiště opustil Tomáš Matějka, Lukáš Woitek a Miroslav Petrlák, za které na trávník vyběhli Matyáš Kubů, Petr Putz a Luka Mikor. Další průběh utkání přinesl menší šance na obou stranách, ani jedna z nich ale neměla gólové parametry. V 81. minutě přišlo na řadu další střídání, když střelce naší druhé branky Kristiana Janka nahradil Milan Matoušek. Za čtyři minuty Zápy střídaly naposledy, za Lukáše Koutenského naskočil Josef Eliáš.

Zbytek duelu se dohrával spíše z povinnosti, v samém závěru čtyřminutového nastavení ale Matyáš Kubů ve vápně fauloval protihráče a byla nařízena penalta, kterou proměnil Vít. Více už se ale v zápase nestalo a duo venkovních utkání jsme na půdě Pardubic zakončili vítězstvím 3:1. 

Jan Spurný