SK Zápy - FK Chlumec nad Cidlinou 2:0 (1:0)

Sestava: Hrubeš – M. Jelínek (C), Duben, Růžek, Woitek, Kavalír, Koutenský, Eliáš, Janko, Petrlák, Matějka

Branky: 32. Matějka, 50. Jelínek Střídání: 79. Matoušek (Janko), 83. Putz (Petrlák), Kubů (Matějka), 90. Mikor (Kavalír), Velička (Eliáš)

ŽK: 48. Koutenský, 90+3. Růžek – 27. Veselka, 71. Jakab, 75. Samko, 81. Havel

Rozhodčí: Kubec – Štrincl, Šlajs

Diváci: 180

Na hřišti Hradce Králové jsme sice zvítězili již popáté v řadě, vzhledem k naprosto vyrovnané tabulce je ale potřeba vyhrávat neustále. To jsme chtěli v neděli 24. dubna dokázat i doma v utkání proti Chlumci nad Cidlinou.

V základní sestavě došlo ke dvěma zásadním změnám. Za v Hradci zraněného Matěje Svátu musel na pravém beku zaskočit kapitán Martin Jelínek a do zálohy se tak už od začátku po delší době podíval Josef Eliáš.

Už od úvodního hvizdu bylo patrné, že oba týmy budou chtít hrát aktivně a tlačit se před bránu soupeře. První velkou šanci měli na kopačkách v 6. minutě hosté. Po povedeném centru zakončoval z levé strany velkého vápna Labík, jeho střelu ale fantasticky nohou zlikvidoval Karel Hrubeš. Následnou dorážku poslal Samko v těžké pozici jen mimo hrací plochu. Následovalo několik dlouhých minut, během kterých byly k vidění menší šance na obou stranách, žádná z nich ale brankáře výrazněji nezaměstnala.

Prvního gólu se přítomní diváci dočkali ve 32. minutě. Na pravém křídle se po pasu Josefa Eliáše rozeběhl Patrik Kavalír, který z rohu velkého vápna míč fantasticky, na milimetry přesně poslal na střed, kde byl připravený Tomáš Matějka. Ten už měl poměrně snadnou práci a míč poslal mezi nohama gólmana Bráta do brány. Už za dvě minuty Brát v pádu neudržel míč a v další šanci byl opět Kavalír, který ale z otočky a velkého úhlu přestřelil. Do konce poločasu obranné řady domácích i hostů fungovaly velmi slušně a po 45 minutách tedy platil stav 1:0.

Tlak hostujících fotbalistů ze samotného začátku druhé půle musel faulem přerušit Lukáš Koutenský, který za svůj skluz viděl ve 49. minutě žlutou kartu. Hosté hned poté zahrozili, prudký pokus z pravého křídla ale Hrubeš rukavicí vyrazil mimo brankový prostor. Po faulu na Jelínka jsme v 50. minutě měli výhodu přímého kopu. Na centr Kavalíra do pokutového území si naskočil Jiří Duben a balon hlavou posunul právě na dříve faulovaného Jelínka, který se ve vápně skvěle zorientoval a zavěsil nechytatelně pod břevno. Náš kapitán se tak prosadil z netradiční pozice pravého beka a vstřelil svůj druhý gól ve dvou utkáních.

Netrvalo to dlouho a mohli jsme jít dokonce do tříbrankového vedení, Kristianu Jankovi ale zakončení tváří v tvář brankáři vůbec nesedlo. V 60. minutě pro změnu zaútočili hosté, střídající Nigerijec Obulor ale nůžkami Hrubeše neohrozil. Tlak Chlumce neustával a náš gólman musel zastavovat další nebezpečné akce, což se mu dařilo na výbornou. V 64. minutě vyběhl proti jednomu z hráčů soupeře mimo vápno a skluzem mu odkopnul míč od nohy, o následnou dalekonosnou střelu do prázdné brány se spolehlivě postaral Patrik Růžek.

Následovala dlouhá pasáž, která více než fotbal připomínala zákopovou válku. Hru totiž neustále přerušovaly fauly na obou stranách hřiště. Více ze hry poté měli hosté, zápští fotbalisté ale využívali brejkové situace.

V 79. minutě jsme poprvé střídali, za Kristiana Janka naskočil Milan Matoušek. O dvě minuty později se hlavou ve vápně po centru Matouška mohl prosadit Duben, míč ale poslal příliš vysoko. Následně jsme střídali znovu, místo Miroslava Petrláka a Tomáše Matějky šli na plac Petr Putz a Matyáš Kubů. V 85. minutě mohlo být ještě zaděláno na drama, nebezpečnou střelu Fiňka ale ztečoval Lukáš Woitek.

Chlumec i nadále zůstával aktivní, dobře však pracovala naše obrana. V 90. minutě jsme naposledy vystřídali, na hřiště se za Patrika Kavalíra a Josefa Eliáše podívali Luka Mikor a Jiří Velička. Tříminutové nastavení už kromě žluté karty Růžka za zdržování nic nepřineslo. Doma jsme tak mohli oslavit šestou výhru v řadě a i po 22. kole jsme v tabulce udrželi první místo.

Jan Spurný