TJ Jiskra Ústí nad Orlicí – SK Zápy 1:2 (0:1)

Sestava: Hrubeš – M. Jelínek (C), Duben, Růžek, Woitek, Kavalír, Koutenský, Eliáš, Janko, Petrlák, Kubů

Branky: 54. Tichý – 25. Kavalír, 66. Duben (pen.)

Střídání: 76. Putz (Janko), Matoušek (Kubů), 87. Mikor (Kavalír), 90+2. Velička (Eliáš)

ŽK: nikdo

Rozhodčí: Hanousek – Tryzna, Klečka

Diváci: 199

Po domácí výhře proti Chlumci nad Cidlinou byl na programu 23. kola venkovní zápas v Ústí nad Labem. Tamnímu celku patřila před utkáním v tabulce poslední příčka, právě v podobných duelech se ale papírový outsider často vyhecuje.

Zápas začal klidnou hrou v obraně, jenže ta netrvala dlouho. Už o pár minut později bylo jasné, že oba týmy budou využívat rychlé a nebezpečné brejky. První velkou šanci měl na kopačkách v 10. minutě po Anihově centru domácí Tichý, ten ale míč poslal vedle.

Naši fotbalisté pak obranu soupeře zaměstnávali dobrými centry, ani jeden ale k brance nevedl. Další pěknou akci předvedli hráči Ústí v 19. minutě, jenže volej Součka skončil nad bránou. První gól přišel v 25. minutě, když Patrik Kavalír po fantastické vzdušné přihrávce od Patrika Růžka využil nedorozumění v obraně a před osamoceným gólmanem nezaváhal. 1:0 pro Zápy!

Domácí na nic nečekali a prakticky ihned se důrazným napadáním snažili srovnat stav. Ve 34. minutě po povedené akci zakončoval z úhlu opět Tichý, míč ale dobrým zákrokem zastavil Karel Hrubeš. O několik minut později musel nuceně střídat nebezpečný Anih. První poločas už se pak víceméně dohrával na polovině hřiště.

Do druhé půle vstoupilo Ústí velmi aktivně a už ve 47. minutě musel Hrubeš fantasticky likvidovat hlavičkový pokus Tichého, který směřoval pod břevno. Domácí příznivci se prvního gólu dočkali v 54. minutě, přízemní střelou z pravého křídla se prosadil právě Tichý. Ve velké šanci byl v 63. minutě střelec naší první branky Kavalír, který z velké dálky trefil pouze břevno. Zápy ale neproměněná šance nakonec mrzet nemusela, když byl o několik desítek sekund později ve vápně zfaulován Matyáš Kubů a sudí nařídil penaltu. Tu v 66. minutě zkušeně zužitkoval Jiří Duben a ztracené vedení jsme si tak vzali zpět.

V 76. minutě jsme poprvé střídali, Kristiana Janka a Matyáše Kubů nahradili Petr Putz s Milanem Matouškem. Následovala delší sekvence bez větší šance na obou stranách hřiště, která trvala až do 83. minuty, kdy se po přihrávce před gólmanem ocitl Kavalír. Na svou první trefu ale nenavázal, jeho pokus skvěle vychytal brankář Šmíd. Právě Kavalír v 87. minutě střídal, místo něj se do zápasu zapojil obránce Luka Mikor. Ústeckým se ani přes očividnou snahu na počátku nastavení nedařilo vstřelit druhou branku. Ve druhé minutě nastaveného času jsme střídali naposledy, když za Josefa Eliáše na hřiště naskočil Jiří Velička. Více už se v utkání nestalo a Zápy si tak po vítězství 2:1 do tabulky připsaly další důležité tři body. 

Jan Spurný