Reportáž z utkání SK Zápy – Bohemians Praha 1905 B 2:1 (1:0)

Sestava: Hrubeš – M. Jelínek (C), Duben, Růžek, Woitek, Kavalír, Eliáš, Koutenský, J. Jelínek, Petrlák, Kubů

Branky: 39. Petrlák, 57. Kubů – 75. Ugwu

Střídání: 75. Matoušek (J. Jelínek), 77. Mikor (Woitek), 88. Velička (Petrlák), Janko (Kavalír)

ŽK: 37. Duben, 90+3. Hrubeš – 79. Dostál

Rozhodčí: Jansa – Fojtík, Šimek

Diváci: 190

Remízou proti Liberci jsme ztratili body a prostor pro napravení byl hned další týden. V neděli 22. května jsme v domácím prostředí přivítali B-tým pražských Bohemians.

Začátek zápasu byl opatrný a míč se tak příliš nedostával do pokutových území. Hráči se ale postupně osmělovali, což předvedl v 15. minutě Lukáš Woitek, který se odhodlal ke střele z velké dálky. Tu ale bez větších obtíží zlikvidoval brankář Soukup. Chvíli poté se hostům podařilo vstřelit gól, jenže ten kvůli útočnému faulu neplatil.

V 19. minutě z podobného místa jako předtím Woitek střílel Kavalír, Soukup jeho dobrou střelu vyrazil. Hra se pak vlivem faulů na obou stranách hodně kouskovala. Ve 33. minutě míč u vápna propadl až k Matyášovi Kubů, jeho pokus ale zamířil mimo branku. O čtyři minuty později viděl žlutou kartu Jiří Duben, který skluzem poslal k zemi Lehovce.

Netrvalo to dlouho a naši fanoušci se mohli radovat z prvního gólu. Matyáš Kubů tělem srazil míč na Miroslava Petrláka, který těsně za hranicí pokutového území neváhal a zakončil přesně k levé tyči. Naše útočná aktivita stoupala, ale k žádné větší šanci už nevedla a do šaten jsme tak šli za příznivého stavu 1:0.

Začátek druhé části vypadal podobně, jako konec té první. Fotbalisté Záp vyvíjeli útočný tlak a více drželi míč, navíc hrozili ze standardních situací. Právě jedna z nich zafungovala i v 57. minutě. Patrik Kavalír po rozehrání přímého kopu a nahrávce od Josefa Eliáše z dálky prověřil gólmana Bohemians, ten míč vyrazil jen před sebe. Tam ale číhal Jiří Duben, který míč zlehka přiklepnul na Matyáše Kubů a dvaadvacetiletý útočník už měl snadnou práci - dostat balon za Soukupova záda. 2:0 pro Zápy!

Už chvíli poté jsme mohli vedení opět navýšit. Dlouhý out v podání Martina Jelínka proskákal vápnem až na osamoceného Woitka, který ale míč netrefil ideálně a jeho střela skončila nad břevnem. Fotbalisté obou týmů pak hojně faulovali a hra tak příliš fotbalové krásy nepobrala.

Z povedených akcí začali hrozit také hosté. V 70. minutě musel Karel Hrubeš zneškodnit dobrý pokus zevnitř pokutového území. Tlak Bohemky vedl o čtyři minuty poté ke snížení, když se pěknou střelou na pravou stranu brány prosadil Ugwu. Hned potom jsme poprvé střídali, za Jana Jelínka naskočil Milan Matoušek. Další střídání následovalo záhy, když Lukáše Woitka nahradil Luka Mikor.

Hosté byli ke konci utkání aktivnější, naše obranné řady jim ale nedaly nic zadarmo. V 88. minutě jsme vystřídali dvakrát, za Miroslava Petrláka a Patrika Kavalíra šli na hřiště Kristian Janko a Jiří Velička. Ve třetí minutě nastavení dostal brankář Hrubeš žlutou kartu za zdržování. Ve zbytku zápasu už jsme vedení i přes výrazný nápor hostů udrželi, B-tým Bohemians jsme tak doma porazili 2:1 a v tabulce ČFL skupiny B jsme si vypracovali náskok čtyř bodů.

Jan Spurný