Reportáž z utkání SK Zápy – SK Slavia Praha B 2:3 (0:2)

Sestava: Hrubeš – M. Jelínek (C), Duben, Růžek, Mikor, Woitek, Petrlák, Janko, Putz, Kubů, J. Jelínek

Branky: 72. Matějka (pen.), 76. Behenský (vl.) – 13., 39. a 58. Toula

Střídání: 18. Zoubek (Duben), 46. Matějka (Woitek)

ŽK: 5. Petrlák, 81. Matějka

Rozhodčí: Jansa – Ježek, Schmeiser

Diváci: 232

Druhé utkání baráže proti B-týmu Slavie jsme odehráli v sobotu 18. června od 17 hodin v domácí Teletník Aréně.

Hosté do zápasu vstoupili aktivněji a už v 5. minutě musel jednu z jejich nebezpečných akcí faulem zastavit Miroslav Petrlák, za což viděl žlutou kartu. Zápští fotbalisté se pak začali více dostávat do hry a ve 12. minutě dokonce mohli jít do vedení, když technická střela Jana Jelínka po průniku Petra Putze skončila na břevně. Vzápětí ale udeřili sešívaní – Daniel Toula dostal povedenou dalekonosnou přihrávku do běhu a střelou z ostrého úhlu balon odrazem o tyč dostal do brány.

Krátce poté mohl slávistické pochybení v obraně potrestat Petrlák, branku však těsně minul. I dál se ale hrálo před gólmanem Kolodziejem. V 18. minutě musel kvůli zranění nuceně střídat Jiří Duben, za kterého do hry naskočil Filip Zoubek. Delší dobu se pak hrálo kolem půlicí čáry. Ve 35. minutě po fantastické kombinační akci zakončoval Patrik Růžek, jenže trefil jen připraveného brankáře.

Naši další velkou neproměněnou šanci i podruhé potrestal soupeř. Slávisté využili brejk, když Toula ťuknul do míče špičkou kopačky kolem vyběhnuvšího Karla Hrubeše a připsal si tak druhou trefu v utkání. Žádné větší akce už v prvním poločase k vidění nebyly a do kabin jsme tak šli za stavu 0:2.

Ihned na začátku druhé půle jsme střídali, Lukáše Woitka nahradil Tomáš Matějka. Ten se mohl už krátce po příchodu prosadit, jenže svůj hlavičkový pokus po centru Jana Jelínka poslal jen vedle levé tyče. Míč pak často měnil majitele a na výraznější šanci si diváci počkali až do 57. minuty, kdy zakončoval slávistický Planka. Jeho střelu dobrým zákrokem na roh vytěsnil Hrubeš. Už za pár desítek sekund ale Toula našeho brankáře přeloboval a hattrickem tak sešívané poslal do vedení 3:0.

Po občerstvovací pauze v 70. minutě jsme přebrali iniciativu. Chvíli poté hlavou zakončoval Matějka, v 73. minutě hostující Behenský ve vápně skluzem podrazil Putze a sudí měl jasno – penalta. Té se ujal právě zkušený Matějka a míč prudce poslal do středu brány – 1:3.

V 78. minutě využil pěknou přihrávku Jana Jelínka Filip Zoubek, který několik metrů před hranicí vápna napřáhl a fantastickou střelou do levého horního rohu vstřelil kontaktní gól. V 81. minutě obdržel Matějka žlutou kartu, když ve vzdušném souboji rukou trefil soupeře do obličeje. Hráči Záp ani přes enormní tlak v závěru stav zápasu nedokázali srovnat a doma proti Slavii prohráli 2:3. Za výkony v celé sezoně jim ale i přesto patří velká poklona.

Jan Spurný