TJ Sokol Živanice – SK Zápy 2:2 (1:1)

Sestava: Hrubeš – Pardubský, Duben (C), Růžek, Tarasiuk, Jelínek, Eliáš, Petrlák, Kavalír, Matějka, Dočekal

Branky: 24. Petrus, 55. Langr – 15. Matějka, 87. Pardubský

Střídání: 70. Kubů (Matějka), Woitek (Jelínek), Tvaroh (Tarasiuk)

ŽK: 77. Buriánek, 86. Horčička – 67. Eliáš

ČK: 22. Růžek

Rozhodčí: Vitvar – Ježek, Tryzna

Diváci: 115

Po úvodní domácí remíze proti Pardubicím čekalo zápské fotbalisty první venkovní utkání nové sezony – v sobotu 13. srpna jsme vyrazili do Živanic.

Duel už od samotného začátku bavil. K vidění byl aktivní útočný fotbal z obou stran a pozorné tak musely být i obranné řady. Zápy tradičně hrozily ze standardek a jedna z nich byla v 15. minutě úspěšná. Patrik Kavalír zahrával rohový kop, Václav Pardubský pak zkraje malého vápna míč hlavou prodloužil až na zadní tyč, kde číhal zkušený kanonýr Tomáš Matějka. Jeho první hlavičkový pokus gólman podobně jako v zápase proti Pardubicím zastavil, ale dorážka už zaplula do sítě a v Živanicích jsme tak vedli 1:0!

Naše vedení ale nemělo dlouhého trvání. Domácí se ve 22. minutě dostali na levém křídle do nebezpečného brejku a střelu z hloubi vápna, která směřovala za záda Karla Hrubeše, zastavil Patrik Růžek reflexivně rukou. Pětadvacetiletý stoper tak viděl červenou kartu a musel opustit hrací plochu. Pokutový kop v podání Petruse pak Hrubeš dokázal fantasticky zneškodnit, jenže živanický útočník přesně zakončil z dorážky a rázem bylo srovnáno. Živanice se poté snažily využít hru proti deseti, další gól už ale v prvním poločase nepadl a do šaten se šlo za stavu 1:1.

Domácí do druhé půle vstoupili s jasným cílem – co nejdříve vstřelit vedoucí gól. To se jim povedlo v 55. minutě, kdy po volném kopu hlavou skóroval kapitán Langr. Živaničtí se i nadále hnali do útoku, dobře pracující obrana v čele s výborným Hrubešem ale jejich šance zastavovala. V 70. minutě došlo k trojitému střídání, když za Matějku, Jelínka a Tarasiuka na hřiště naskočili Kubů, Woitek a Tvaroh.

Zatímco domácí marně dobývali obranný val, zápští se do zajímavých příležitostí dostávali díky brejkům. V 87. minutě se přímého kopu na polovině hřiště ujal Kavalír, který nacentroval do vápna. Tam se k hlavičce propracoval důrazný Tomáš Dočekal, ke skákavému míči se pak přiřítil Václav Pardubský a prudkou ranou vyrovnal – 2:2! 

Ani přes soustavný tlak v závěru včetně tříminutového nastavení se Živanice už neprosadily a i v oslabení jsme tak na půdě soupeře získali velmi cenný bod za remízu. 

Jan Spurný