SK Zápy – SK Sparta Kolín 3:2 (2:1)

Sestava: Hrubeš – Pardubský, Duben (C), Růžek, Woitek, Kavalír, Petrlák, Eliáš, Jelínek, Matějka, Dočekal

Branky: 16. Vondráček (vl.), 39. Jelínek, 63. Petrlák – 27. Veselý, 64. Vondráček

Střídání: 67. Tvaroh (Jelínek), 79. Koutenský (Matějka)

ŽK: 70. Duben – 15. Štancl, 55. Milec

Rozhodčí: Matějček – Machýček, Nejedlo

Diváci: 285

Třetí zápas sezony 2021/22 jsme odehráli doma proti Kolínu, který ročník začal ve slušné formě a ve dvou zápasech dvakrát zvítězil.

Už po třech minutách se Kolín propracoval do velké šance, když po dvojici rohových kopů jeden z hostujících hráčů nastřelil tyč. Dlouhou dobu se pak hrálo převážně na polovině hřiště, naši fotbalisté využívali hlavně protiútoky. Prvního gólu se téměř tři stovky diváků dočkaly v 16. minutě, kdy si dlouhé autové vhazování Václava Pardubského do vlastní sítě srazil Vondráček a šli jsme do vedení!

To ale netrvalo příliš dlouho – ve 27. minutě se dobře uvolnil Hakl a z pravého křídla vyslal centr na Veselého, který se tváří v tvář Hrubešovi dokázal prosadit. Obě strany pak v náporu polevily, což se změnilo ve 38. minutě. Lukáš Woitek několik metrů před hranicí vápna napřáhnul a míč zakroutil až na pravou tyč. Od té se balon odrazil přímo na hlavu pozorného Jana Jelínka, který si už věděl rady a míč doklepnul za záda gólmana Otáhala. První poločas tak vyzněl lépe pro Zápy a do kabin jsme šli za stavu 2:1.

I druhou půli jsme začali aktivně, nadějnou příležitostí byl přímý kop Patrika Kavalíra, který pak nikdo z jeho spoluhráčů nedokázal usměrnit do brány. Hostům se dlouho nedařilo propracovat do zajímavější akce, v 60. minutě se po dlouhém autu mohl hlavou podruhé v utkání prosadit Veselý, ale mířil jen těsně vedle.

Co se nepovedlo na jedné straně, podařilo se na druhé. V 63. minutě poslal Tomáš Dočekal perfektním pasem do úniku Miroslava Petrláka, který prokázal instinkt zabijáka a míč poslal nechytatelně do pravé strany branky.

Kolín se ale nehodlal vzdát a už za jedinou minutu snížil střelou Vondráčka zevnitř vápna. V 67. minutě jsme poprvé střídali, za Jana Jelínka na trávník naskočil Philipp Tvaroh. Hosté se i nadále dostávali do zajímavých šancí, několikrát je ale zastavilo ofsajdové postavení.  Dobře navíc fungovala i naše obrana, která likvidovala nebezpečné centry z obou křídel.

Druhé střídaní Záp přišlo v 79. minutě, kdy Tomáše Matějku nahradil Lukáš Koutenský. O našem vítězství mohl o deset minut později ze samostatného úniku definitivně rozhodnout Petrlák, který ale trefil jen tyč. Mrzet ho to ale nemuselo, po takřka dvouminutovém nastavení hlavní sudí zápas ukončil a výhrou 3:2 jsme si tak do tabulky poprvé v letošní sezoně připsali tři body.

Jan Spurný