SK Zápy – TJ Sokol Živanice 3:2 (2:1)

Sestava: Hrubeš – Sváta, Duben, Růžek, Woitek, M. Jelínek (C), Koutenský, Kavalír, Matoušek, Petrlák, Kubů

Branky: 34. Duben (pen.), 42. Růžek, 56. Petrlák – 16. Kakrda, 90+2. Petrus (pen.) 

Střídání: 75. Janko (Matoušek), Velička (Koutenský), 80. Putz (Petrlák), 90. Zoubek (Kavalír), Eliáš (Kubů) 

ŽK: 11. Duben, 85. Kavalír – 21. Spěvák, 88. Petrus 

Rozhodčí: Tupý – Toucha, Eibl 

Diváci: 201 

Zápy v neděli 20. března odehrály první domácí zápas jara, ve kterém se jim do cesty postavily Živanice. Už od začátku jsme se tlačili dopředu, první velkou šanci utkání ale měli na kopačkách v 8. minutě hosté, když Karel Hrubeš musel povedeným skokem vyrážet dělovku zpoza vápna. Živanice byly nakonec také týmem, který se mohl ze vstřelené branky radovat jako první. Kakrdovu první střelu z protiútoku sice Hrubeš vychytal, na jeho následnou dorážku už ale neměl nárok a Sokol šel v 16. minutě do vedení. 

O pár minut později obral Patrik Kavalír soupeře o míč a poslal ho na pravou stranu, kde číhal rozeběhnutý Matyáš Kubů. Toho musel nedovoleně před šestnáctkou zastavit Spěvák a Zápy měly výhodu volného kopu z nebezpečné pozice. Standardku zahrával Kavalír napřímo, jeho pěkný pokus ale jen orazítkoval pravou tyč.

Ve 33. minutě zahrál jeden z protihráčů ve vápně rukou a kopala se penalta. Té se již tradičně ujal zkušený stoper Jiří Duben, který poslal brankáře na opačnou stranu a bylo vyrovnáno. Ve 42. minutě se k rozehrání rohového kopu postavil Matěj Sváta a do pokutového území vyslal povedený centr, na který si naskočil Patrik Růžek a hlavičkou o tyč poslal Zápy do vedení. Růžek byl i u další velké šance, když Kavalírův centr nasměroval hlavou jen těsně nad břevno. Víc už se v prvním poločase nestalo a do kabin se tak šlo za stavu 2:1. 

Začátek druhé půle byl hodně soubojový a příliš pověstné fotbalové krásy nepřinesl. V 54. minutě musel situaci zklidnit Hrubeš, který vyběhnutím zmenšil úhel zakončujícímu Štěpánkovi a kopal se tak pouze roh. O dvě minuty později se zápští fotbalisté mohli radovat z dalšího gólu. Aktivně napadající Kavalír získal před hranicí velkého vápna míč a vyslal přihrávku na Miroslava Petrláka, který dokázal mezi dvěma hráči Živanic silně a přesně vypálit. 

Následovala poměrně dlouhá série soubojů a faulů, kterou v 72. minutě přerušilo až přelobování gólmana Frydrycha v podání Kavalíra. Míč sice směřoval do brány, jenže se ještě před brankovou čárou odrazil a nakonec trefil pouze břevno. V 76. minutě přišlo první střídání z naší strany. Hřiště opustila dvojice Milan Matoušek a Lukáš Koutenský, kterou nahradili Kristián Janko s Jiřím Veličkou. Krátce poté si Matyáš Kubů skvělým způsobem poradil hned se dvěma soupeři, ten třetí ho musel zastavit nedovoleně. Následný volný kop rozehrál Kavalír výborně až na zadní tyč, kde balon těsně minul kapitán Martin Jelínek. 

V 80. minutě jsme opět střídali, hřiště opustil střelec třetí branky Petrlák a do hry naskočil Petr Putz. Živanice se tlačily za vyrovnáním, jejich snahu ale kazily nepřesnosti a dobré zákroky našich fotbalistů. V 88. minutě jsme navíc mohli jít do tříbrankového vedení, hlavičku Dubna po standardce ale brankář Frydrych akrobaticky vyrazil jen na roh. O dvě minuty později jsme naposledy střídali, na plac šlo za Patrika Kavalíra a Matyáše Kubů duo Filip Zoubek a Josef Eliáš. Po souboji ve vápně v první minutě nastavení kopali hosté penaltu. Pokutový kop proměnil střelou doprostřed brány Petrus a pokusil se tak zdramatizovat závěr utkání. Ten už si ale zápští fotbalisté pohlídali a mohli slavit první jarní vítězství.

Živanice jsme v domácím prostředí porazili 3:2 a v tabulce ČFL skupiny B jsme se tak s 26 body posunuli na průběžné páté místo.

Jan Spurný