SK Zápy – TJ Slovan Velvary 3:2 (1:2)

Sestava: Durov – M. Jelínek (C), Duben, Růžek, Woitek, Matoušek, Eliáš, Koutenský, Kavalír, Petrlák, Putz

Branky: 27. a 64. Kavalír, 79. Růžek – 17. Kott (pen.), 37. Šimkovský

Střídání: 61. Janko (Matoušek), Kubů (Putz), 87. J. Jelínek (Petrlák)

ŽK: 71. Eliáš – 68. Rubeš

Rozhodčí: Šulcová - Šťastný, Pekař

Diváci: 180

Těsná výhra na půdě Ústí nad Orlicí byla za námi a čekal nás domácí duel proti Velvarům. Už krátce po začátku utkání jsme mohli jít do vedení. V 6. minutě se po přesném centru z přímého kopu v podání Patrika Kavalíra do vzduchu vyhoupnul Jiří Duben, proti kterému vyběhl gólman Měsíček. Míč směřoval po Dubnově hlavičce do odkryté brány, jenže ho dokázal doslova na poslední chvíli zastavit jeden z hráčů soupeře.

V 15. minutě hosté zahrávali rohový kop. Brankář Kirill Durov, pro kterého šlo o premiéru v zápském dresu, míč dobrým zákrokem rukavicemi zastavil, jenže chvíli poté se jeden z hráčů Velvar ve vápně skácel k zemi a rozhodčí Šulcová nařídila pokutový kop. K penaltovému puntíku si míč postavil Tomáš Kott. Durov sice vystihnul směr míče, jenže střela byla tak povedená, že neměl šanci. Velvary tak vedly 1:0.

Ve 20. minutě měl na kopačkách srovnání skóre kapitán Martin Jelínek, ale jeho prudký pokus minul tři tyče. Snaha zápských fotbalistů byla právem zúročena o necelých sedm minut později. Miroslav Petrlák ještě z vlastní poloviny vyslal velmi přesnou vzdušnou přihrávku na rychlého Patrika Kavalíra, který se těsně za hranicí vápna odhodlal ke střele. Tou stylově trefil pravou tyč a hned poté se míč odrazil do brány.

Vyrovnaný stav nám ale vydržel kratší dobu, než bychom chtěli. Velvary v 37. minutě zahrávaly přímý kop a míč po nešťastných tečích propadl až do naší branky. Zbytek prvního poločasu už se dohrál bez větší šance na obou stranách a do kabin jsme tak odcházeli s jednogólovým deficitem.

Nástup do druhé půle byl z naší strany aktivní, ve 49. minutě jsme málem znovu srovnali, jenže gólman Měsíček míč po centru Kavalíra těsně před brankovou čárou stihl zachytit. Výrazný tlak jsme se pokusili ještě podpořit dvojitým střídáním v 61. minutě, kdy Milana Matouška a Petra Putze nahradili Kristian Janko a Matyáš Kubů.

A opravdu se to povedlo. Už chvíli poté byl před vápnem k zemi stáhnut Patrik Růžek a měli jsme výhodu přímého kopu, kterého se tradičně ujal po celý průběh zápasu aktivní Kavalír. Ten si po prvním gólu viditelně věřil a míč tak poslal přímo na bránu, což mu vyšlo ideálně a balon zapadnul k pravé tyči. Podruhé v utkání jsme tak dokázali srovnat.

V 71. minutě obdržel žlutou kartu Josef Eliáš, který podkopnul nebezpečně se rozebíhajícího Vopata. O osm minut později jsme obrat dokonali a opět u toho byl Kavalír. Ten zahrál rohový kop, míč se po několika odrazech dostal k Patriku Růžkovi, který v pokutovém území i v pádu a mezi několika hráči Velvar dokázal přesně zakončit.

Naše další střídání přišlo na řadu v 87. minutě. Místo Miroslava Petrláka na hřiště vyběhnul Jan Jelínek, který si tak připsal první jarní minuty po zranění. Zbytek utkání včetně minutového nastavení už jsme si pohlídali.

Velvary jsme po povedeném obratu porazili 3:2 a díky zaváhání B-týmu Jablonce vedeme tabulku už o tři body.

Jan Spurný