SK Zápy – SK Sigma Olomouc 1:3 (1:1)

Sestava: Durov – Pardubský, Duben (C), Růžek, Tarasiuk, Janko, Hajdo, Eliáš, Jelínek, Petrlák, Matějka

Branky: 35. Duben – 40. a 69. Vodháněl, 50. Zmrzlý

Střídání: 70. Kavalír (Matějka), Kubů (Jelínek), 77. Kubeš (Janko), 83 Zoubek (Eliáš), Koutenský (Petrlák)

ŽK: 51. Růžek, 61. Duben, 80. Kubeš

Rozhodčí: Berka – Vlček, Hádek

Diváci: 350

Po remíze na půdě Brozan nás doma čekal očekávaný a zřejmě nejzajímavější zápas celé podzimní části. Do Záp totiž v rámci třetího kola MOL Cupu dorazila prvoligová Sigma Olomouc. Do Teletník Arény tak přijela jména jako Vít Beneš, Radim Breite nebo talentovaný útočník Mojmír Chytil. 

Favorit utkání byl jasný a olomoučtí to dokazovali hned od začátku. Už ve čtvrté minutě se jim podařilo rozvlnit síť za brankářem Kirillem Durovem, jenže gól kvůli ofsajdu neplatil. My jsme se ale nenechali zahanbit. O chvíli později se po dlouhém autovém vhazování v podání Václava Pardubského mohl hlavičkou prosadit Miroslav Petrlák, jeho vcelku nenápadný pokus musel nakonec zneškodnit gólman Trefil.

Na hostech bylo znát odhodlání vstřelit první branku zápasu co nejdříve, z toho ale paradoxně vyplývaly i situace, kdy se některý z hráčů ocitl v postavení mimo hru. Oba celky se nicméně dostávaly do velmi zajímavých příležitostí. Jednou z nich byl i závar před bránou Sigmy v závěru dvacáté minuty, po několika přihrávkách hlavami se ale Patriku Růžkovi nepodařilo míč protlačit za Trefilova záda. V šanci před Durovem a vracejícím se Růžkem pak selhal olomoucký Poulolo, na druhé straně v těžké pozici neproměnil Tomáš Matějka.

Právě Matějka vyslal přesným pasem do další nadějné akce Jana Jelínka, i jeho zakončení ovšem zlikvidoval skvěle chytající brankář hostí. Gólu v olomoucké síti jsme se ale přeci jen dočkali! Ve 35. minutě se Josef Eliáš ujal rozehrání od rohového praporku, odkud nacentroval přesně na špatně hlídaného Jiřího Dubna a ten hlavou balon nechytatelně poslal do pravé části branky – 1:0 pro Zápy! 

Právě v těchto chvílích ale Olomouc ukázala svou sílu. Získané vedení nám vydrželo sotva pět minut, po pěkné kombinační akci se totiž za obranu dostal Vodháněl, který z hranice vápna prostřelil Durova. Žádnou větší šanci už jsme během prvního poločasu neviděli a stav tak byl vyrovnaný – 1:1. Do druhé půle náš soupeř vletěl ve vysokém tempu, které dokázal zužitkovat už v 50. minutě po centru Zifčáka a následném doklepnutí Zmrzlého do prázdné brány.

Následovala klidnější pasáž hry, během které byli hosté stále aktivnějším týmem, naše obranné řady se ale činily a Olomouc do výraznějších akcí dlouho nepouštěly. My sami jsme měli v 65. minutě další šanci, Růžkův hlavičkový pokus po rohu Eliáše ale minul vzdálenější tyč. Po autu Sigmy a nešťastném odrazu se naopak podruhé v utkání prosadil před Durovem osamocený Vodháněl. Svou druhou branku si do statistik mohl zanedlouho připsat i Zmrzlý, toho ale od zakončení na poslední chvíli odstavil Oleksandr Tarasiuk.

Skvělým zákrokem se pak prezentoval také střídající Lukáš Koutenský, který precizním a čistým skluzem překazil jasnou brankovou příležitost zkušenému Juraji Chvátalovi. Samotný závěr utkání už se dohrával spíše v klidnějším tempu, bylo znát, že je o vítězi duelu již rozhodnuto. S Olomoucí jsme v domácím prostředí po bojovném výkonu padli 1:3 a stejně jako v loňské sezoně končíme v pohárovém MOL Cupu ve třetím kole.

Jan Spurný