SK Zápy – TJ Slovan Velvary 1:2 (1:1)

Sestava: Vejmola – Pardubský, Duben (C), Růžek, Tarasiuk, Jelínek, Eliáš, Hajdo, Janko, Petrlák, Matějka

Branky: 26. Janko – 33. a 53. Richter

Střídání: 46. Kavalír (Jelínek), 68. Kubeš (Janko), 90+1. Kubů (Hajdo)

ŽK: 31. Tarasiuk – 76. Chábera, 90+2. Richter

Rozhodčí: Tryzna – Vitvar, Erlebach

Diváci: 135

Další náročný anglický týden jsme zakončili v domácím prostředí. V neděli 23. října do Záp k utkání dvanáctého kola ČFL přijely Velvary.

První minuty zápasu byly spíše klidnější a do lepších šancí se nedokázali propracovat ani domácí, ani hosté. Od šesté minuty jsme soupeře dostávali pod tlak, scházelo nám ale přesnější zakončení. První branku tak nakonec mohl vstřelil hostující Richter, jeho pokus ale zblokoval pohotový Oleksandr Tarasiuk.

Obranné řady na obou stranách dlouho odolávaly náporu, což se změnilo až ve 26. minutě. Josef Eliáš dobře rozehrál přímý kop, míč se z vápna odrazil až na Dominika Hajda, který ho po zemi vrátil zpět do pokutového území k nohám Kristiana Janka. Třiadvacetiletý forvard si věděl rady, obtočil se kolem obránce a tvrdou střelou nás poslal do vedení! 

I poté jsme na soupeře vyvíjeli tlak, byli to ale právě fotbalisté Velvar, kteří se mohli zanedlouho radovat z druhého gólu utkání. Po pěkné kombinační akci sice kapitán Vopat nastřelil jen tyč, jenže s následnou dorážkou si už poradil Richter a rázem tak bylo srovnáno.

Oba týmy se pak střídaly ve slibných šancích, tvrdou ránu Matějky ze 40. minuty vychytal brankář Štefan. Krátce před koncem poločasu jsme mohli díky dvojici rohů opět získat ztracené vedení. Hlavičku Janka ale na poslední chvíli vytáhnul gólman, nad břevnem skončil také nadějný pokus Patrika Růžka. Po první půli tak platil nerozhodný stav 1:1.

Od druhého poločasu se trenér Vrabec rozhodl pro jednu změnu, Jana Jelínka na levém křídle vystřídal Patrik Kavalír. Právě ten se mohl už po pěti minutách na hřišti prosadit, jenže jeho povedená střela pouze orazítkovala pravou tyč. Neproměněná šance bolela o to víc, protože hosté šli o pár minut později po zblokovaném centru a následné hlavičce Richtera do vedení.

Netrvalo to dlouho a mohlo být znovu vyrovnáno, po značném chaosu ve vápně ale projektil Miroslava Petrláka zneškodnil parádním zákrokem Štefan. Hostující brankář pak zastavil i volný kop napřímo v podání Kavalíra. V 68. minutě jsme podruhé střídali, za Kristiana Janka do duelu naskočil Matěj Kubeš. Neustále jsme se pak tlačili do útoku, hosté využívali hlavně brejkové situace. V 83. minutě sice střídající Kubeš přes brankáře dotlačil míč do sítě, jenže k tomu došlo až po hvizdu rozhodčího.

Během první minuty nastavení nastal čas pro naše poslední střídání, když Dominika Hajda nahradil Matyáš Kubů. Ze závěrečného útočného náporu jsme mohli přeci jen srovnat, Kubeš ve skluzu před odkrytou bránou ale netrefil míč. Několik neproměněných gólových akcí v obou poločasech tak zapříčinilo, že jsme z utkání proti Slovanu Velvary po výsledku 1:2 odcházeli jako poražení.

Jan Spurný