FK Viktoria Žižkov – SK Zápy 1:0 (1:0)

Sestava: Vejmola – Pardubský, Duben (C), Růžek, Tarasiuk, Eliáš, Kavalír, Petrlák, Kocourek, Jelínek, Dočekal

Branky: 9. Voltr (pen.) Střídání: 67. Hajdo (Kocourek), 82. Matějka (Eliáš), 88. Janko (Kavalír)

ŽK: 46. Voltr – 11. Pardubský, 13. Duben

Rozhodčí: Melničuk – Kolátor, Flade

Diváci: 521

Poslední zápas podzimní části jsme sehráli v neděli 20. listopadu na stadionu Viktorie Žižkov, vedoucího celku tabulky.

Do první velké šance jsme se v mrazivém počasí dostali už krátce po minutě utkání. Autové vhazování Václava Pardubského ve vápně prodloužil Tomáš Dočekal až na Miroslava Petrláka, bývalý Viktorián ale v sevření mezi několika obránci trefil jen připraveného gólmana Švengera. Díky přesné kombinaci v šesté minutě zakončoval nejlepší střelec domácích Voltr, tomu ale brankář Luděk Vejmola zmenšil střelecký úhel a tvrdou ránu z malého vápna zneškodnil.

Zlomový moment prvního poločasu a nakonec také celého duelu přišel v osmé minutě. Po nedorozumění mezi Vejmolou a stoperem Patrikem Růžkem se k míči ve vápně dostal Voltr a náš gólman musel sáhnout k rizikovému zákroku, který nakonec znamenal pokutový kop. Právě faulovaný hráč se penalty ujal a proměnil ji nekompromisní střelou k levé tyči.

Oba týmy pak podnikaly útočné výpady, těm ale chyběla kvalita především ve finální fázi. Po povedeném přímém kopu Patrika Kavalíra se v hloubi vápna mohl prosadit Petrlák, jenže jeho hlavička těsně minula bránu. Po nakrátko rozehraném volném kopu vzápětí zahrozil žižkovský Březina, ani jeho pokus se však neujal. Stejně dopadla také hlavička našeho kapitána Jiřího Dubna o minutu později. Viktorka pak byla více na míči, nadějnou akci spálil ve 33. minutě po pěkné kombinaci Súkenník. Zbytek na šance poměrně vyrovnaného prvního poločasu se dohrál převážně na středu hřiště, kde docházelo také k četným faulům.

Začátek druhé půle se nesl ve znamení opatrnějšího a nepříliš pohledného fotbalu. Diváci na promrzlém stadionu dlouho čekali na jakoukoliv zajímavější akci. Zápští fotbalisté se snažili proniknout do útoku, obrana Viktoriánů je ale držela v šachu. Teprve kolem 70. minuty jsme díky dvojici standardních situací dostali domácí pod výraznější tlak.

Našim hráčům se na útočné polovině příliš nedařilo a Žižkov tak využíval především brejkové situace po ztrátách balonu. Brankář Vejmola musel být v pozoru v 81. minutě, kdy vyboxoval nebezpečný centr Klusáka. V dobré pozici se o pět minut později ocitl střídající Kadlec, jeho prudký projektil ale nad břevno skluzem nadzvedl Duben. Ani závěrečná útočná snaha nebyla nic platná, v nastavení naopak mohl o výhře Viktorky definitivně rozhodnout Klusák, jehož střelu skvěle vyrazil Vejmola.

Žižkovu jsme venku nakonec podlehli těsně 0:1 a po podzimu nám v tabulce ČFL skupiny B patří sedmé místo. 

Jan Spurný