SK Sparta Kolín – SK Zápy 1:0 (0:0)

Sestava: Měsíček – Pardubský, Duben (C), Růžek, Woitek – M. Jelínek – Kavalír, Petrlák, Kocourek, Khrolenok – Matějka

Branka: 50. Vondráček

Střídání: 79. Dočekal (Matějka), Eliáš (Khrolenok), J. Jelínek (Kocourek), Tarasiuk (Kavalír), 83. Kubů (Petrlák)

Na lavičce byli připraveni: Durov – Tvaroh

ŽK: 40. Čapek, 63. J. Sodoma, 90+2. Šnajdr – 65. Woitek, 90+2. Pardubský

Rozhodčí: Kubec – Hodek, Kastl

Místo konání: Stadion Brankovická, Kolín

Diváci: 170

Do utkání na půdě Kolína jsme vstoupili aktivně a soupeře jsme opakovaně dostávali pod tlak, který ale neměl gólový efekt. Domácí ve druhém poločase zabrali a v 50. minutě šli do vedení díky trefě Vondráčka. Na obdrženou branku už jsme nedokázali zareagovat a v Kolíně jsme padli těsně 0:1.

Zápas přitom měli zápští fotbalisté rozehrán slušně. Už ve třetí minutě se do zakončení dostal Nikita Khrolenok, jeho prudkou střelu zevnitř vápna ale vyrazil brankář Přibyl. Šanci skórovat měl v 18. minutě také Patrik Kavalír, jenže svůj pokus z přímého kopu poslal metr od tyče. I nadále jsme byli aktivnějším týmem.

Dlouhou dobu se pak ani jeden z celků nedokázal propracovat do výraznější šance a na kolínském stadionu diváci viděli spíš ostrý boj než fotbal. Kombinace častých nepřesností a nedovolených zákroků vedla k tomu, že do kabin hráči odcházeli za stavu 0:0.

Od začátku druhé půle převzali iniciativu domácí. Míč drželi na svých kopačkách a hnali se do útoku. O první vstřelené brance a nakonec také výsledku celého zápasu rozhodla série dvou rohových kopů kolem 50. minuty. První z nich jsme ještě dokázali odvrátit. Po druhém rohu se míč odrazil k Valentovi, který na Jiřího Měsíčka ostře vypálil. Zápský gólman zvládnul nebezpečnou střelu vyrazit, ale po nešťastném odrazu od nohy se balon dostal k Vondráčkovi, který doklepl do prázdné brány.

Pro nás šlo po průběhu prvního poločasu o studenou sprchu, ze které se nešlo jen tak oklepat. Postupem času jsme se ale do duelu vraceli. Velikou příležitost k vyrovnání jsme měli po centru Kavalíra v 77. minutě, jenže znovu dobře zachytal Přibyl a kolínská obrana si poté poradila s odraženým míčem.

Náš tlak se po netradičním čtyřnásobném střídání v 79. minutě postupně zvyšoval. Byli to ale domácí, kteří mohli o pár minut později definitivně rozhodnout o svém vítězství. Vondráček pálil z volného kopu, proti byl ale gólman Měsíček, který střelu fantasticky vyrazil mimo. Zápy mohl po precizní přihrávce Josefa Eliáše spasit střídající Jan Jelínek, jeho pokus zpoza vápna se ale stočil směrem od tyče. Kolínští si už vedení v závěru nenechali sebrat a z venkovní zápasu jsme tak odjeli bez bodu.

Jan Spurný